Voluntariat

Despre voluntariat

Ce este
voluntariatul?

Voluntariatul 

 • este activitatea desfășurată din proprie inițiativă, prin care o persoana fizica își oferă timpul, talentele si energia în sprijinul altora fara sprijinul altora o recompensa de natura financiara, dar care poate deconta cheltuielile realizate în sprijinul proiectului în care este implicata.
 • este reglementat prin intermediul Legii 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în Romania.

Principiile de bază ale voluntariatului:

 

Patru principii definitorii stau la baza activității de voluntariat și o deosebesc de de activități similare (precum internshipul sau practica):

 1. Este o activitate desfășurată în beneficiul comunității/beneficiul public.
 2. Este o activitate neremunerata sau care nu urmărește un câstig financiar, chiar dacă include decontarea unor cheltuieli derivate din activitatea respectivă (transport, consumabile, etc.).
 3. Este o activitate desfașurată de bunăvoie, fară vreo constrângere de vreun fel sau altul.
 4. Este de regula derulata într-un cadru organizat (sub tutela unei organizații sau a unui grup de intiativă), spre deosebire de actiunile spontane de binefacere.

Despre voluntar

Ce sunt beneficiile
voluntarului?

Ca voluntar îți poți da seama de beneficiile unei astfel de activități doar după ce aceasta s-a încheiat. Sunt beneficii pe care le vei conștientiza toată viață. Astfel, ar fi cazul să renunți la câștigul material imediat și să optezi pentru un câștig mai mare de lungă durată. 

Beneficiile voluntarului se pot rezuma astfel:

 • Înveți să ai mai multă încredere în tine;
 • Îți îmbunătățești competențele: comunincare, negociere, lucrul în echipă;
 • Înveți să fii mai responsabil, mai organizat și mai creativ;
 • Înveți să faci networking;
 • Îți dezvolți capacitatea de leadership;
 • Dobândești experiențe practice;
 • Experimentezi și devii conștient de punctele tale forte, respectiv de cele slabe;
 • Înveți să fii mai bun și mai înțelegător cu ceilalți;
 • Înveți să vii cu soluții și cu idei ”out of the box.”

Despre voluntariat

Voluntariat sau practică profesională?

Diferența fundamentală dintre stagiul de practică profesională și voluntariat este că stagiul de practică profesională este obligatoriu, este impus (ca materie de studiu, pentru care se primește nota și credite) și urmărește obiective curiculare specifice, pe când voluntariatul este o activitate prestată de bună voie, fără nici o impunere, ce urmărește un beneficiu comunitar în primul rând și abia secundar și dezvoltarea voluntarului.

Limita dintre voluntariat si remunerare

 •  Această limită voluntariat – remunerare este, cu siguranță, o consecință a dezinformării în ceea ce privește conceptul de voluntariat, dar și un abuz asupra unui concept care poate acoperi situații care, din punct de vedere legal, ar trebui remunerate.
 • Un element care ne poate ajuta să facem diferența și să înțelegem limita despre care vorbim este legat de principiul opțiunii liberei-alegerii pe care trebuie să o poată face voluntarul. Voluntarul are dreptul să își aleagă tipul de activitate pe care dorește să o desfășoare și să renunțe la ea dacă nu i se potrivește. Voluntarul trebuie să aleagă intervalul de timp în care își poate desfășura activitatea, durata acesteia și frecvența cu care se va implica. În situația în care o organizație are nevoie de voluntari pentru 5 zile timp de 6 ore pe zi nu este etic să ceară unui voluntar să acopere întreaga perioadă. Poate selecta mai mulți voluntari care să acopere întreaga perioadă în funcție de disponibilitatea lor. Unui angajat însă i se poate solicita să acopere întreaga perioadă. Există și situații în care un voluntar poate fi dispus să facă acest efort, însă aceasta trebuie să fie întotdeauna o opțiune liberă a voluntarului și nu o solicitare expresă a organizației.

Ultima actualizare: NICIODATĂ

Putem actualiza această Politică din când în când și vă vom notifica orice modificare prin postarea noii variante pe Website-ului nostru. În cazul în care ne-ați furnizat datele dumneavoastră de contact și ne-ați autorizat să vă contactăm, vă vom anunța dacă modificăm această Politică în mod substanțial. Vă rugăm să consultați periodic această Politică pentru orice modificări.